Alternative Sociale și Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” implementează în perioada octombrie 2021 – iulie 2022 proiectul „Școală pentru Tineri Activi și Responsabil” (STAR), finanțat de Primăria Municipiului Iași. Activitățile vor fi implementate cu sprijinul voluntarilor AAS precum și al unei echipe de voluntari elevi și cadre didactice ai colegiului.

În cadrul proiectului STAR o activitate pregătitoare importantă se referă la dezvoltarea de abilități pentru voluntarii AAS în domeniile în care aceștia vor fi implicați, precum: formarea și orientarea elevilor voluntari în dezvoltarea și implementarea de proiecte sociale, educaționale și de dezvoltare personală, implementarea la clasă de activități de orientare în carieră, sprijinirea activității de asistență psihosocială a 30 de elevi vulnerabili, susținerea echipei de management în administrarea proiectului STAR.

Eu simt entuziasm, nerăbdare şi curiozitate în privința proiectului. Cred că prin intermediul acestor activitați pe care le vom face cu elevii, le vom oferi răspunsuri la întrebările pe care le au sau pe care le vor avea, şi îi vom încuraja să își dorească un viitor mai bun pentru ei. 😇

Anca

Voluntar AAS

Pentru înțelegerea vulnerabilităților grupurilor de tineri aflați în risc de abandon școlar cu care membrii echipei proiectului și voluntarii vor interacționa, formatorii au realizat o prezentare a situației copiilor singuri acasă, respectiv a copiilor remigranți, a impactului divorțului și a detenției părinților asupra copiilor, punându-se accentul asupra nevoilor acestora.

Am un sentiment de îngrijorare în privința activităților deoarece nu știu cum va fi și dacă mă voi descurca cu elevii, dar sunt în același timp fericită și încântată de idee și abia aștept să începem. 🥰

Sandra

Voluntar AAS

Pentru ca viziunea voluntarilor asupra intervenției în cazul acestor copii să fie cât mai integrantă, a fost prezentată și teoria rezilienței, iar ca parte practică, voluntarii au identificat, prin intermediul unui exercițiu de muncă în echipă, care sunt factorii protectivi, respectiv factorii de risc ai acestor categorii de copii.

Este important să avem răbdare și putere de convingere pentru copii. Activiățile pe care le vom realiza vor fi utile atât pentru noi, voluntarii, dar și pentru copii și familiile lor. Pe toate acestea le văd ca un cumul de experiențe din care toată lumea are de învățat câte ceva. Simt doar entuziasm și motivare!

Iustina

Voluntar AAS

Voluntarii au avut oportunitatea de a vedea și înțelege cum se va desfășura fiecare curs de orientare în carieră la clasă. S-a pus accentul asupra celor 3 teme ce urmează a fi predate de aceștia, respectiv: viața și cariera, autocunoaștere și promovare personală, managementul resurselor personale.

Abia aștept să începem aceste activități. Sunt mai mult decât sigură că atât noi, cât și elevii, vom avea cu siguranță câte ceva de învățat.

Livia

Voluntar AAS

Pentru a dezvolta deprinderile voluntarilor asociației în ceea ce privește crearea conținutului și structurarea unei teme de formare de abilități, acestora li s-a oferit posibilitatea de a gândi și planifica una dintre temele care vor fi abordate în cadrul întâlnirilor ce vor avea loc la Centrul Multifuncțional. Astfel, voluntarilor li s-a acordat timpul necesar pentru a lucra individual, dar și în echipă, prin oferirea de sugestii și/sau feedback asupra structurii și conținutului temei. Pentru ca informațiile să fie accesibile tuturor, fiecare dintre voluntari și-a prezentat, în a doua jumătate a sesiunii, tema care i-a fost repartizată. Formatorii au putut oferi, astfel, sugestiile lor, iar ceilalți voluntari și-au putut forma o imagine clară asupra aspectelor necesare a fi urmărite în cadrul unui astfel de curs. S-au abordat teme precum: ,,Managementul proiectelor”, ,,Munca în echipă”, ,,Comunicare”, ,,Managementul timpului” etc.

Cred că acest proiect ne va dezvolta pe noi, studenții, în comunicare și responsabilizare. Activitățile vor avea un impact destul de pozitiv asupra elevilor. Pentru mine este un lucru bun faptul că se încearcă dezvoltarea elevilor într-un sens care îi va ajuta și pe ei, dar și pe noi. Eu simt emoții, entuziasm, dar și un sentiment de frică, pentru că mă tem să nu dau greș, însă de asta suntem o echipă, să ne sprijinim unii pe alții.

Iulia

Voluntar AAS

Atenția a fost concentrată și pe calitatea interacțiunii cu voluntarii elevi. S-a urmărit identificarea și aplicarea unor activități de intercunoaștere, energizare, exerciții pentru extras idei de proiecte, activități structurate și nestructurate. S-a avut în vedere și situația actuală cauzată de pandemia de COVID-19, motiv pentru care s-au identificat și pus în practică, atât activități care pot fi desfășurate în format fizic, cât și activități care pot fi realizate și/sau în mediul online.

Urmează selectarea celor 21 de elevi voluntari (din 220 de aplicații primite!).

Consider că suntem tineri cu dorință mare de implicare. Ne vom aduce aportul în așa fel încât să putem produce măcar o mică schimbare în viziunea copiilor, atât în ceea ce privește prezentul, cât și viitorul lor.

Raluca

Voluntar AAS

Sunt fericită că vom face activități fizic cu elevii și ne vom dezvolta împreună cu aceștia. Sper că și ei vor fi la fel de încântați ca noi .

Elena

Voluntar AAS

Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Școală pentru Tineri Activi și Responsabil” STAR, finanțat de Primăria Municipiului Iași.

#proiectulSTAR