În data de 25 noiembrie 2023 a avut loc cea de-a treia întâlnire a membrilor coaliției CORECT, în format fizic, la București.

Cu această ocazie au fost dezbătute principalele măsuri ce pot fi întreprinse pentru combaterea dezinformării în mass-media. Printre acestea, precizăm:

– importanța educației în vederea dezvoltării competențelor digitale și a gândirii critice, dezvoltarea eticii profesiei de jurnalist și promovarea respectării drepturilor omului

– îmbunătățirea legislației audio-vizualului prin stabilirea unui protocol privind combaterea dezinformării, cu măsuri specifice privind verificarea informațiilor (fact-checking) pe baza cărora sunt elaborate materialele jurnalistice;

– dezvoltarea profesiei de jurnalist prin includerea tematicii privind verificarea informațiilor (fact-checking) în disciplinele studiate în universitate;

– implementarea unor campanii specifice privind dezinformarea în rândul diferitelor categorii de public;

– susținerea implicării tinerilor în combaterea dezinformării și dezvoltarea gândirii critice în rândul acestora;

– dezvoltarea acțiunilor de cercetare cu privire la fenomenul dezinformării.

Întâlnirea a contribuit la stabilirea unor măsuri mai concrete ce pot fi implementate în inițiativele viitoare ale Coaliției CORECT pentru dezvoltării gândirii critice și combaterea dezinformării.

Persoanele sau entitățile publice sau private cu preocupări comune pe baza cărora putem dezvolta parteneriate și colaborări eficiente în domeniul combaterii dezinformării pot adera la Coaliția CORECT.

Mai multe informații referitoare la coaliție precum și formularul de aderare pot fi găsite aici. Vă așteptăm alături de noi!

Evenimentul face parte din proiectul „Fake News – Fake Reality: Reziliență socială prin gândire critică” este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Mai multe despre proiect – aici.

 

 

Proiect derulat de: