Dezinformarea este un fenomen cu efecte grave la nivel social și individual Conform Eurobarometrului Standard 98 publicat de Comisia Europeană mai mult de jumătate dintre români (63%) declară că deseori întâlnesc știri sau informații care în opinia lor denaturează realitatea sau sunt chiar false. 61% sunt de acord că acestea sunt o problemă pentru România, iar 65% apreciază că ele sunt o problemă pentru democrație în general. În același timp doar puțin peste jumătate dintre români (54%) consideră că le este ușor să identifice astfel de mesaje.

Consiliul Național al Audio-Vizualului este una dintre cele mai importante instituţii cu rol în combaterea dezinformării, prin monitorizarea conținuturilor difuzate prin intermediul posturilor de televiziune și de radio, dar și a celor cu format de emisiune dar difuzate online – de exemplu a podcasturilor.

În acest context, cerem Consiliului Național al Audio-Vizualului (CNA) să își intensifice eforturile în combaterea dezinformării. Legea Audiovizualului a fost recent modificată, dar fără prevederi specifice privind acest fenomen, arătând lipsa de preocupare a legiuitorilor și a CNA.

Susține și tu implicarea activă a CNA în combaterea dezinformării semnând și distribuind petiția ce poate fi accesată aici. Astfel vom face ca vocea noastră să fie auzită și vom contribui la asigurarea dreptului la informație corectă, consacrat de Constituția României!

Această petiție a fost creată ca inițiativă în cadrul proiectului „Fake News – Fake Reality: Reziliență socială prin gândire critică”.

Proiectul „Fake News – Fake Reality: Reziliență socială prin gândire critică” este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Mai multe despre proiect – aici.

Proiect derulat de: