Dezinformarea a devenit o problemă majoră în era digitală, afectând modul în care oamenii percep și înțeleg informațiile. Într-un efort de a contracara acest fenomen nociv, Veridica.ro a reușit să demonteze peste 80 de știri false, aducând în prim-plan adevărul și promovând informațiile corecte.

Combaterea dezinformării trebuie să se realizeze prin împuternicirea fiecăruia dintre noi pentru a recunoaște acest gen de mesaje și prin formare atitudinii potrivite – adică prin dezvoltarea gândirii critice. Trebuie să realizăm că dezinformarea ne poate influența toate deciziile importante, adică toate instanțele în care ne prevalăm de drepturile omului”, susține domnul Alexandru Gulei, director executiv al Asociației Alternative Sociale.

Veridica.ro este o publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, realizată de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români.

Inițiativa face parte din proiectul „Fake News – Fake Reality: Reziliență socială prin gândire critică” este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Mai multe despre proiect – aici.    

Proiect derulat de: