Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români împreună cu Asociația Alternative Sociale și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași au încheiat seria cursurilor gratuite pentru jurnaliști pe tema identificării și combaterii dezinformării, activități desfășurate în cadrul proiectului „Fake News – Fake Reality, Reziliență socială prin gândire critică”. Zeci de jurnaliști cu experiență sau în devenire au putut afla de la experții din proiect (jurnaliști Veridica.ro din România, Ucraina și Bulgaria și de la Stop Fals din Republica Moldova) despre importanța verificării informațiilor pe care intenționează să le transmită publicului și despre cum poate fi făcut aceste lucru într-un mod eficient, care este procesul fabricării de fake-news și al demontării narațiunilor false, asocierea dintre aceste mesaje și contextul geo-politic.

Au fost ore intense în care jurnaliști experimentați precum Marian Voicu (România), Petru Macovei (Republica Moldova), Marin Gherman (Ucraina) și Svetoslav Todorov (Bulgaria) le-au transmis cursanților din cunoștințele lor și le-au oferit posibilitatea de a pune întrebări. Cum a fost această experiență pentru ei?

Orice întrevedere cu colegii din presă e binevenită. Ai întotdeauna parte de feedback si perspective neașteptate, care te scot din rutină. Cum fenomenul fake news e abia la început, prelegerile au fost un prilej de a sintetiza informația pe această temă, de la studiile academice la cazuistică, iar discuțiile au fost un câștig pentru toată lumea.

Marian Voicu

Aceste traininguri au fost o experiență interesantă și inedită pentru mine. Am fost în același timp și trainer, dar și cursant, căci am aflat multe informații utile despre realitățile din România și Bulgaria, despre narațiunile de dezinformare, grupurile de interese și agenții de influență rusă din aceste țări. Participanții au fost activi și interesați de subiectele dezbătute, ceea ce inspiră încredere că se vor implica mai mult în combaterea fenomenului fake news.

După instruiri am fost contactat de unul dintre participanți care mi-a solicitat un interviu pentru publicația din România unde este angajat despre narațiunile false promovate în R. Moldova în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Petru Macovei

Pentru mine, interacțiunea cu jurnaliștii profesioniști din România interesați de tematica fake news, dezinformare și propagandă a reprezentat o oportunitate de le arăta cum a fost construită timp de decenii în unele state, în special în Rusia, o fake reality și cum acest spațiu hibrid își dorește în permanență să se extindă asupra altor societăți, să acapareze alte minți, alte continente, alte forțe politice.

Mă bucur de interesul manifestat de participanții la traininguri față de temele legate de sistemul politic și spațiul informațional din Ucraina, țară care trece printr-un război crunt. Războiul ruso-ucrainean poate fi văzut ca o consecință directă a dezactivării treptate a presei și societății civile din Rusia de la procesul de control și monitorizare a instituțiilor statului. Din această perspectivă, educarea gândirii critice, a spiritului analitic și consolidarea unei prese de calitate – ceea ce am încercat să promovăm în activitățile din cadrul proiectului – sunt premize importante pentru toate statele lumii ca să nu aleagă metodele violenței, ci dialogul internațional, solidaritatea socială și colaborarea.

Marin Gherman

Proiect derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Mai multe despre proiect – aici.

 

 

Proiect derulat de: