Fenomenul dezinformării afetează multe categorii de populație, atât tineri cât și adulți sau persoane în vârstă. Câteva din efectele cunoscute ale acestui fenomen sunt scăderea încrederii în instituțiile abilitate, propagarea sentimentului de insecuritate și punerea în pericol a sănătății și securității oamenilor.

În cadrul proiectului „Fake News – Fake Reality” ne-am propus să creștem reziliența publicului la fenomenul dezinformării prin dezvoltarea gândirii critice. Astfel, prin intermediul unor mesaje ce vor fi difuzate atât în presa audio-video cât și în mediul online, ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni să învețe să analizeze știrile și informațiile primite și să identifice potențialele știri false. Urmărim limitarea propagării știrilor false și evitarea distribuirii în masă a mesajelor ce instigă la sentimente de frică și nesiguranță sau chiar la discriminare și ură.

Toate materialele create în cadrul campaniei vor fi disponibile online atât aici, pe pagina dedicată proiectului, cât și în social media (Facebook, Instagram, Google Ads, Youtube).

Proiectul „Fake News-Fake Reality” este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Mai multe despre proiect – aici.

 

 

Proiect derulat de: