Alternative Sociale în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iași, au organizat la sfârșitul săptămânii trecute conferința de lansare a proiectului „Copiii din centrele rezidențiale: de la risc la oportunități sociale”.

Peste 60 de studenți prezenți la eveniment au avut ocazia să întâlnească profesioniști/specialiști din centrele rezidențiale pentru copii ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași de la care au aflat despre experiențele profesionale și au primit răspunsuri la întrebările pe care le aveau.

„A fost o întâlnire foarte interesantă, în ideea că s-au abordat niște teme de o importanță majoră, pentru noi ca studenți și pentru noi ca viitori absolvenți ai acestei facultăți de asistență socială. Mi-au plăcut prezentările specialiștilor și faptul că am avut în față persoane care au într-adevăr de-a face cu sistemul de asistență socială, care chiar coordonează anumite Centre de Zi și de la care am aflat informații de care avem nevoie”, a spus un student în anul II, Asistență Socială, UAIC.

Copiii din centrele rezidențiale sunt consideraţi a fi un grup în risc deoarece majoritatea prezintă probleme de sănătate mintală cauzate de mediul familial din care au fost scoşi: tulburări de ataşament, de conduită, substimulare cognitivă şi de limbaj (Minnis et. al., 2006). Literatura de specialitate menționează și consecințe asociate cu măsura de plasament în cadrul unor centre: rezultate şcolare scăzute şi probleme de adaptare la nivel personal și social (Manso et. al., 2011) și risc de dezvoltare a unor comportamente delincvente de 2,5 ori mai mare decât în cazul copiilor plasați în asistență maternală (Reid & Barth,2000; Ryan et al., 2008).

„Aceste rezultate au stat la baza proiectului „Copiii din centrele rezidențiale: de la risc la oportunități prosociale” prin care Alternative Sociale și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și-au propus, pe de o parte, să formeze personalul centrelor rezidențiale ale DGASPC Iași (educatori și asistenți sociali) printr-un program de formare și mentorat și pe de altă parte cu copiii cu comportamente ,,problemă” din centrele respective cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani în cadrul unui program de grup vizând managementul furiei și dezvoltarea de comportamente prosociale”, a spus Liliana Foca, coordonator proiect.

Astfel, 164 de asistenți sociali și educatori, angajați ai DGASPC Iași, vor participa pe baza unui program de formare în lucru cu copii cu comportamente antisociale din centre rezidențiale pe tema „managementul furiei și dezvoltarea comportamentelor prosociale” structurat pe două categorii de vârste: 10-13/14-18 ani.

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași a dezvoltat anumite servicii destinate acestei categorii de copii, avem un centru de plasament pentru copii care săvârșesc fapte penale și nu răspund penal  și de asemenea un centru de zi pentru copii. Lucrăm și pe partea de prevenire și pe partea de intervenție și nu lucrăm doar cu copilul ci și cu familia. În ceea ce privește necesitatea și utilitatea unui program de management al furiei, este tocmai ca urmare a unei nevoi identificate de noi, dar și de Asociația Alternative Sociale, asociație care are o vastă experiență în lucrul cu copilul cu tulburări de comportament. Îmi amintesc că tot Asociația Alternative Sociale a realizat formarea personalului care lucrează acum în serviciul specializat pentru copilul cu comportament delicvent sau predelicvent. În momentul acesta, mi se pare vital un astfel de curs al unui asemenea proiect ”, a spus Elena Filiche, reprezentant DGASPC Iași.

160 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani din zece centre rezidențiale ale DGAPSC Iași, identificați ca manifestând comportamente delincvente, vor participa la programul de management al furiei și dezvoltarea comportamentelor prosociale structurat pe 12 ședințe care vor include teme ca: definirea și înțelegerea comportamentelor antisociale, recunoașterea tiparului de gândire de tip antisocial, învățarea autocontrolului și alternative prosociale de răspuns la nivel verbal și comportamental.

20 de copii care au urmat programul de management al furiei și dezvoltare de comportamente prosociale, împreună cu voluntarii Alternative Sociale, vor merge în vizită într-un cămin de bătrâni din Iași unde vor petrece timp cu vârstnicii. Această activitate îi va ajuta pe copii să exerseze empatia față de membrii comunității din care provin și, în același timp, să învețe din experiențele de viață ale vârstnicilor.

Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Bugetul proiectului este de 74,905.53 CHF.

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului „Copiii din centrele rezidențiale: de la risc la oportunități prosociale” co-finanţat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă www.swiss-contribution.ro.