În perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2023, Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români este partener în cadrul proiectului „Fake News – Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică”, implementat într-un consorțiu din care mai fac parte Asociația Alternative Sociale și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași.

Prin proiectul amintit AIJR își dezvoltă capacitatea de a combate activ narațiunile care au drept scop dezinformarea în spațiul public românesc și european prin publicarea de materiale jurnalistice pe Veridica.ro, un site specializat în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare. Astfel, activitatea site-ului Veridica.ro a fost îmbunătățită prin dezvoltarea echipei (angajarea unui un redactor șef) și achiziționarea de echipamente și programe de editare, alături de dezvoltarea colaborării cu jurnaliști din țări din Europa Centrală și de Est care să faciliteze analiza fenomenului dezinformării, identificarea noilor abordări și teme și demascarea acestora.

Pe lângă rolul menționat, în cadrul proiectului AIJR va coordona susținerea de sesiuni de formarea pentru 45 de jurnaliști interesați să aprofundeze combaterea fake news, va participa la formarea a 200 de cadre didactice, va participa la organizarea a 8 conferințe în centre universitare pentru a învăța tinerii să identifice știrile false și să apeleze la surse credibile de informare și va iniția, alături de parteneri, o coaliție dedicată combaterii dezinformării și promovării gândirii critice.

Proiect derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Mai multe despre proiect – aici.

 

 

Proiect derulat de: