Proiectul „Fake News – Fake Reality” are ca scop întărirea capacității ONG prin dezvoltarea unei preocupări pentru identificarea și combaterea mecanismelor care le erodează eficiența prin diminuarea valorilor democratice și europene, perpetuarea prejudecăților, adâncirea clivajelor sociale, culturale, etnice, rasiale, religioase etc.

Acest scop este atins cu implicarea partenerului Alianței Internaționale a Jurnaliștilor Români ce a inițiat publicația Veridica (Veridica.ro), specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, într-un context geopolitic tot mai fluid.

Articolele publicate pe Veridica.ro sunt realizate de către jurnaliști, experți și cercetători din Europa Centrală și de Est și urmăresc:

  • investigarea activității unor actori statali sau non-statali de a instrumentaliza campanii de știri false, dezinformare, discurs instigator la ură, propagandă, kompromat, populism în scopul divizării societății și subminării democrației;
  • monitorizarea, identificarea și demontarea știrilor și narațiunilor false din Europa Centrală și de Est și colectarea acestora într-o bază de date;
  • documentarea modului în care dezinformarea este instrumentalizată politic și poate genera crize politice, sociale, economice, poate diviza societatea.

De la începutul proiectului, au fost demontate peste 72 de știri. Puteți consulta toate articolele și informațiile direct pe Veridica.ro.

Proiectul „Fake News-Fake Reality” este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Mai multe despre proiect – aici.

 

 

Proiect derulat de: