O echipă de 10 voluntari ai Alternative Sociale lucrează în prezent la realizarea unei piese de teatru-forum pe tema dificultăților întâmpinate de fo­știi deținuți în procesul de reintegrare în comunitate.

„Piesa este aproape gata şi vom merge cu ea să o jucăm în mai multe comunităţi din judeţul Iaşi. Dorim să avem o dezbatere cu profesorii din şcoli pe tema activismului comunitar, a discriminării şi rolul fiecăruia dintre noi în diminuarea sau chiar stoparea situaţiilor de opresiune cu care ne confruntăm zi de zi”.

Gheorghe Pascaru

Sociolog, coordonator voluntari, Alternative Sociale

Voluntarii au participat la ateliere de improvizaţie şi creativitate, au aprofundat tematici ca discriminare şi incluziune socială şi au dezvoltat de la zero un şcenariu format din cinci şcene care spune povestea lui Ionuţ, un tânăr întors acasă după 2 ani de detenţie.

În perioada următoare piesa de teatru va fi pusă în scenă de mai multe ori în cadrul unei campanii de conștientizare și sensibilizare a reprezentanților autorităților locale și publicului larg din Lungani, Târgu-Frumos, Dolheşti, Răducăneni, Iaşi etc.

Aceste activități fac parte din proiectul cu titlul „Colaborarea previne discriminarea”, finanțat în cadrul apelului „COERENT” din cadrul Programului RO10 „Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale” coordonat de Penitenciarul Iași în parteneriat cu Alternative Sociale și InterCultural Iceland.