Poveștile de viață, schimbul de experiență și emoțiile au continuat și în săptămâna trecută la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice Mircești, unde alți 10 copii cu comportamente (pre)delincvente au participat la cea de-a doua întâlnire prosocială organizată de Asociația Alternative Sociale în cadrul proiectului „Copiii din centrele rezidențiale: de la risc la oportunități prosociale”.
Au râs, au glumit, și-au povestit întâmplări de viață și cel mai important au împărtășit din experiența dobândită în centrele rezidențiale. Prin această activitate, copiii au putut să-și exerseze empatia față de membrii comunității din care provin și au primit sfaturi ce le vor fi de folos în viață.
Prin această vizită am învățat că e important să ai alături de tine o persoană vârstnică pentru a te putea sfătui ce e bine și ce nu e bine să faci în viață. Mi-au plăcut poveștile lor și chiar ne-am amuzat când un bătrân ne-a povestit cum a ajuns să meargă la școală, deoarece nu a vrut să stea cu sapa în mână. Mi-am dat seama atunci că trebuie să termin școala și să am o meserie.
Cei 10 băieți cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani sunt din Complexul de Servicii Târgu- Frumos și recent au parcurs sesiunile cuprinse în programul de management al furiei „Furia este doar o emoție! Exprim-o într-un mod sănătos!”. Ei le-au povestit bătrânilor că prin aceste activități au învățat să se comporte frumos cu cei din jur, să nu mai vorbească vulgar și să nu mai fie violenți.
A fost o perioadă grea până m-am acomodat în Centru. Eram mereu nervos, spărgeam geamuri și îi jigneam pe cei din preajma mea. Toate acestea le făceam după ce am văzut la părinți astfel de comportamente. Am reușit cu ajutorul educatorilor să nu mai vorbesc urât, să mă comport frumos cu cei din jur și să mă integrez în grupul copiilor. Trebuie să recunosc că programul de management al furiei pe care l-am parcurs m-a făcut să mă schimb, să nu mă mai enervez și să reacționez altfel atunci când sunt implicat într-o ceartă cu cineva. Ba chiar, acum încerc să îi ajut pe colegii mei din centru și îi sfătuiesc să nu mai facă scandal și să nu mai fie agresivi.
Educatorul lui Andrei este mândru de schimbarea radicală pe care o are acesta și spune că în permanență astfel de activități prosociale sunt binevenite.
Programul de management al furiei, activitățile educative și ieșirile în aer liber au avut rol foarte important în schimbarea comportamentelor acestor copii. Aș putea preciza că imediat după parcurgea sesiunilor din programul de management al furiei, rezultatele nu au întârziat să apară. Și aici l-aș da exemplu pe Andrei care vizibil s-a schimbat și a devenit un alt copil. Din băiatul care era foarte nervos și vulgar, acum acesta este printre cei mai educați elevi din Centru. Ne-am bucura ca astfel de activități să fie în permanență, sigur în acest fel vom avea rezultate și mai frumoase din partea copiilor.
Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Copiii din centrele rezidențiale: de la risc la oportunități prosociale” co-finanţat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.