Specialiștii Alternative Sociale (AAS) au vizitat în luna aprilie Families and Friends of Prisoners (FFP), o organizație neguvernamentală înființată în 1992 care lucrează cu copiii, rudele și prietenii deținuților.
Families and Friends of Prisoners lucrează atât cu copiii ai căror părinți sunt în detenție, cât și cu membri ai familiei lărgite (bunici, unchi, mătuși etc.) și cu prieteni ai acestora. Noi credem că detenția unui membru al familiei afectează familia în ansamblul ei și, de aceea, organizăm întâlniri în care participanții conștientizează că nu sunt singurii care trăiesc această experiență.
Anual, 150 de copii sunt implicați în activități de timp liber (tabere, ieșiri în parcuri de distracție), dar și în activități pe diferite teme legate de experiențele pe care le trăiesc ca urmare a faptului că au un părinte în detenție. Pe lângă serviciile de asistență, activitățile FFP includ și lobby, informare și educație. În acest scop, personalul organizației participă la întâlniri cu reprezentanți ai închisorilor din Norvegia, evaluează și oferă sfaturi cu privire la condițiile de vizitare.
De asemenea, penitenciarele, serviciile de probațiune și cele sociale invită reprezentanți ai organizației la consultări pe cazuri specifice și la prezentări ale activităților instituțiilor. „Organizăm întâlniri periodice la care invităm serviciile sociale și organizațiile neguvernamentale pentru a le prezenta activitatea noastră și pentru a le cere feedback cu privire la aceasta. Considerăm că nu cunoaștem totul despre domeniul nostru și avem nevoie și de alte puncte de vedere ca să ne îmbunătățim activitatea”, a spus Heidi Schiong, șef adjunct al Serviciului de Probațiune din Buskerud.
Serviciile FFP și ale AAS sunt similare în ceea ce privește consilierea și suportul oferit copiilor și familiei, având în vedere faptul că detenția unui părinte are aceleași consecințe în plan emoțional (șoc, confuzie, depresie, autoizolare etc.) și social (stigmatizare) asupra copiilor. Diferența în ceea ce privește modul de lucru al celor două organizații este dată de nivelul foarte scăzut de trai a familiilor deținuților din România. Sunt situații în care mare parte a intervenției asistenților sociali ai Alternative Sociale include medierea familiei cu reprezentanți ai serviciilor sociale cu scopul asigurării nevoilor imediate ale copiilor, în special hrană și îmbrăcăminte.