În perioada Noiembrie 2015 – Februarie 2016, Alternative Sociale împreună cu Penitenciarul Iași desfășoară o serie de întâlniri cu reprezentanți ai serviciilor publice locale și din mediul de business din localitățile Tîrgu- Frumos, Lungani și Dolhești.
Scopul acestor întâlniri este de a cunoaște problemele cu care se confruntă comunitățile în ceea ce privește reintegrarea foștilor deținuți și a identificării de soluții pe tema prevenirii recidivei.

Întâlnirea de vineri face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Asociația Alternative Sociale cu scopul de a informa părinții și persoanele de îngrijire ai copiilor afectați de migrație în localități precum: Lungani, Popești, Podu-Iloaiei. Aceste dezbateri le-au oferit oportunitatea părinților, bunicilor sau persoanelor care au copii în îngrijire să adreseze întrebări specialiștilor de la Asociația Alternative Sociale, care au în spate o vastă experiență în acest domeniu.

Până în prezent au avut loc patru astfel de întâlniri la care asistenți sociali, consilieri locali, polițiști și mediatori sanitari au ridicat problema lipsei locurilor de muncă la nivel local și supraîncărcarea biroului de asistență socială de pe lângă primării. Pe de altă parte, sprijinul membrilor comunității în susținerea foștilor deținuți în perioada imediat următoare liberării a fost identificat ca un factor favorizant pentru reintegrarea socială

Liliana Foca

expert testare program de colaborare interinstituțională pentru reintegrarea foștilor deținuți, Alternative Sociale

Aceste activități fac parte din proiectul cu titlul „Colaborarea previne discriminarea”, finanțat în cadrul apelului „COERENT” din cadrul Programului RO10 „Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale” coordonat de Penitenciarul Iași în parteneriat cu Alternative Sociale și InterCultural Iceland.