164 de educatori și asistenți sociali din 10 centre rezidențiale din județul Iași sunt formați în perioada septembrie-noiembrie, de către specialiștii Alternative Sociale, pe baza unui program de lucru cu copiii cu comportamente antisociale. Activitatea face parte din cadrul proiectului „Copiii din centrele rezidențiale: de la risc la oportunități prosociale” implementat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

Aceste seminarii de formare au la bază programul „Furia este doar o emoție! Exprim-o într-un mod sănătos!”, un program educativ conceput de către specialiștii Alternative Sociale pentru lucrul cu copiii din centrele rezidențiale. În această săptămână s-a încheiat cel de-al patrulea curs dintr-o serie de opt.

În primă fază, participanții sunt neîncrezători, sceptici în aplicarea tehnicilor, însă pe parcursul seminarului, aceștia s-au arătat implicați și dornici de a pune în practică ce au învățat. Unii dintre aceștia ne-au mărturisit că nu au pregătire pe managementul furiei dar sunt interesați să acumuleze noi cunoștințe  și, mai ales, tehnici si metode de lucru pentru a le aplica, adică exact ceea ce oferă acest seminar de formare.

Nicoleta Ungurianu

Formator și asistent social, Alternative Sociale

Până acum, cei 83 de educatori și asistenții sociali care au fost prezenți la formări s-au arătat încântați de aceste cursuri și spun că nu au mai fost instruiți în lucrul cu copiii care se afla în centrele rezidențiale.

Mi s-a părut foarte interesant și extrem de necesar tot seminarul, dar în mod special jocul de rol, iar noi ca adulți eram duși de val și chiar uneori nu ne puteam controla emoțiile. Furia este o simplă emoție, e normală, trebuie doar să o acceptăm și să o controlăm. Este singurul seminar de acest fel la care am participat, de când sunt angajată în cadrul centrului,  iar ceea ce mă bucură este faptul ca putem să-l punem în practică. Sunt convinsă că programul va avea rezultate pozitive la finalul aplicării.

Teodora Bejan

Educator, Complexul de servicii Mihail Sadoveanu, Pașcani

După finalizarea celor 8 sesiuni de formare, 160 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani din zece centre rezidențiale ale DGAPSC Iași, identificați ca manifestând comportamente (pre)delincvente, vor participa la programul de management al furiei și dezvoltarea comportamentelor prosociale structurat pe 12 ședințe.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Copiii din centrele rezidențiale: de la risc la oportunități prosociale” co-finanţat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.