În aprilie, o parte din personalul Alternative Sociale a avut oportunitatea de a vizita închisoarea Bredtveit din Oslo, singurul penitenciar de maximă siguranță pentru femei din Norvegia. Am aflat că, deși condițiile din închisoare sunt diferite de cele din România, există similarități cu privire la activitățile desfășurate cu persoanele aflate în detenție: implicarea în ateliere profesionale și activități de consiliere individuală.

Considerăm că penitenciarul Bredtveit este un model pentru ceea ce înseamnă un spațiu de detenție prietenos pentru copii, având în vedere că au reușit să amenajeze un apartament special unde mamele deținute pot petrece timpul alături de copiii lor care pot sta peste noapte și, astfel, au ocazia să se joace și chiar să gătească împreună ca o familie. Acesta este un bun exemplu și o bună practică care respectă și încurajează dreptul copiilor de a menține relații apropiate cu părinții lor, drept subliniat prin Articolul 9 al Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Pentru Alternative Sociale, vizita la penitenciarul Bredtveit a fost una inspirațională și, în același timp, ne-a oferit posibilitatea de a vedea rezultate profesionale excelente.

Cătălin Luca

Director Executiv, Asociația Alternative Sociale

Închisoarea Bredtveit este partener cu Penitenciarul Gherla într-un proiect finanțat tot prin EEA Grants și chiar săptămâna viitoare voi merge în țara dumneavoastră la o întâlnire de lucru. În prezentarea mea voi vorbi despre cât de importantă este menținerea legăturii mamei deținute cu copiii ei.

Doris Bakken

Director adjunct, Penitenciarul Bredtveit

Această vizită face parte din proiectul „Schimb de experiență România – Norvegia pe tema copiilor cu părinți deținuți” implementat cu suportul financiar din partea Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro), program finanțat prin EEA Grants și administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile