După întâlnirea de vineri, 20 noiembrie 2015, din localitatea Podu-Iloaiei, câțiva dintre participanții prezenți au dorit să împărtășească cu noi din experiențele lor de viață și să ne spună problemele cu care se confruntă în situațiile în care au în îngrijire copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.
Printre aceștia se numără Cătălin Dascălu, preot în localitatea ieșeană Holm care are în parohie familii ce și-au lăsat copii acasă în grija altor persoane.
Am venit la această întâlnire ca reprezentant a cinci familii de la mine din sat, iar informațiile pe care le-am primit s-au reactualizat în mintea mea, în amintirile pe care le am despre ei, adică partea de violență, de schimbare de comportament. Cunosc foarte clar, cel puțin un copil care, cât a fost mama plecată în străinătate, își face temele la școală, avea altă relaționare cu colegii, cu învățătorul… În momentul când a venit mama acasă, situația ei s-a schimbat brusc, adică e devenit zâmbitoare, conștiincioasă, motivată, sociabilă. Acum urmează să plece mama din nou în străinătate și stau cu emoție să văd cum va reacționa, poate voi reuși să o introduc în proiectul acesta, să sperăm ca o să fie bine”.
Cătălin Dascălu, preot.
Întâlnirea de vineri face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Asociația Alternative Sociale cu scopul de a informa părinții și persoanele de îngrijire ai copiilor afectați de migrație în localități precum : Lungani, Popești, Podu-Iloaiei. Aceste dezbateri le-au oferit oportunitatea părinților, bunicilor sau persoanelor care au copii în îngrijire să adreseze întrebări specialiștilor de la Asociația Alternative Sociale, care au în spate o vastă experiență în acest domeniu.
„Am 4 nepoți în grijă a căror părinți sunt plecați în străinătate: o fată de 19 ani la facultate în anul II, un băiat în clasa aIX-a, unul în clasa a VI-a și o fată în clasa a II-a. Cu cea mică am multe probleme pentru că suferă din cauza lipsei părinților. În casă totul i se pare străin, stă mai mult cu sora ei, adică nepoata cea mare. Stă mai mult în casă singură. Cu părinții vorbesc la telefon, plâng și ei de dor și când aud de starea lor. Stăteam și mă gândeam la nepoata cea mare care are multe greutăți și totuși merge la facultate. Casa în care stau este într-o stare gravă, asa că părinții au fost nevoiți să plece în străinătate pentru a munci să își poată repera locuința. Muncesc acolo, unde le este foarte greu. Nepoata cea mare îmi spune “a plecat mama cu tata și m-a lăsat cu multe greutăți pe cap”. Asa se întamplă în orice familie în care părinții pleacă. Copiii nu prea înteleg plecarea părinților. Nepoții sunt foarte atașați de mama, mai ales cea mica și de aceea și aceste reacții de respingere pentru cei din jur. Mama îi alinta și le făcea toate poftele, acum ei duc lipsa tuturor momentelor petrecute împreună”, a spus o bunică.
Activitatea face parte din proiectul „Consolidarea rolului ONG în dezvoltarea de servicii sociale”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).