Copiii cu părinți deținuți: perspectiva unui ONG

Alternative Sociale continuă acțiunile întreprinse în domeniul unei probleme sociale invizibile pentru autoritățile guvernamentale din România: cea a copiilor cu părinți deținuți. În următorii doi ani specialiștii asociației vor desfășura, în regiunea Moldovei, o serie de activități menite să amelioreze calitatea vieții acestor copii.

Demersul vine ca o continuare a cercetării naționale realizate de Alternative Sociale în perioada 2010-2013, care analizează starea de sănătate mintală a copiilor cu părinții aflați în închisoare.

Astfel, până la sfârșitul anului 2013, Alternative Sociale va dota și amenaja camerele de vizite ale penitenciarelor din Iași și Vaslui, astfel încât acestea să fie prietenoase pentru copii, să permită apropierea dintre copil și părintele deținut și să atenueze experiența traumatică a revederii părintelui într-un spațiu de detenție. Copiii ai căror părinți se află încarcerați în cele două penitenciare și care necesită intervenție psihosocială vor intra într-un program de asistență specializată. Din cercetarea efectuată de Alternative Sociale a reieșit faptul ca unul din factorii care întreţin problemele de sănătate mintală a copiilor care au unul sau ambii părinţi aflați în închisoare este frica de a nu fi judecaţi de colegi, prieteni şi de comunitate prin prisma infracţiunii săvârşite de părinţii lor. Cu scopul de a reduce această etichetă socială, Alternative Sociale va desfășura în 2014 o campanie de conștientizare a opiniei publice din regiunea Moldovei cu privire la situația copiilor cu părinți deținuți.

Pentru a întări abilitățile profesionale ale asistenților sociali și psihologilor care lucrează cu copiii care au unul sau ambii părinți în detenție, Alternative Sociale va organiza un training pentru 20 de reprezentanți ai inspectoratelor școlare și de poliție, serviciilor publice locale de asistență socială, direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului din Iași și Vaslui. De asemenea, pe parcursul anului 2014, Alternative Sociale va dezvolta, împreună cu aceste instituții, un set de recomandări care vizează politicile sociale, copiii cu părinți deținuți și părinții aflați în libertate. Destinatarii recomandărilor ce vor viza politicile sociale, al căror scop va fi includerea copiilor cu părinţi deținuţi în programe sociale, vor fi reprezentanţii serviciilor sociale de la nivel guvernamental: Ministerul Justiţiei, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor și alte instituții cheie de la care se va solicita răspunsul cu privire la cele recomandate.

Planul activităților prezentate mai sus poate fi accesat aici.

Aceste activități vor fi realizate în cadrul proiectului „Copiii cu părinţi deţinuţi: perspectiva unui ONG” co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă (www.swiss-contribution.ro), în valoare de 189,786 CHF.

Aptitudini

Postat pe

ianuarie 13, 2016