În aprilie, Alternative Sociale a vizitat Crucea Roșie Oslo, o organizație care se bazează pe voluntariatul membrilor săi și are activă o echipă de 150 de voluntari care sunt pregătiți în prealabil în cadrul unor sesiuni de formare de o zi și monitorizați, pe parcursul activității lor, de un responsabil angajat în cadrul organizației.
În fiecare an, aproximativ 220 de foști deținuți participă în programele lor. Recrutarea beneficiarilor se face din perioada de detenție când voluntarii se întâlnesc, periodic, cu deținuții care urmează să se libereze. Întâlnirile continuă și după perioada de detenție, având ca scop susținerea fostului deținut în procesul de adaptare la viața în libertate. Principiul care stă la baza acestei modalități de lucru este crearea unei relații de la egal la egal bazată pe încredere reciprocă și promovarea comportamentelor prosociale. Deși întâlnirile au loc periodic și presupun un anumit grad de familiarizare, voluntarii nu au voie să-și implice familiile sau prietenii în procesul de susținere post-liberare a foștilor deținuți.
Organizația realizează, în parteneriat cu penitenciarele din Norvegia, mai multe tipuri de activități în aer liber, cum ar fi ieșiri cu barca cu vele cu deținuți care sunt incluși în programele de pregătire pentru liberare.
În cadrul discuțiilor cu reprezentanții organizației a fost abordată tema responsabilizării fostului deținut pentru reintegrarea sa socială, subliniindu-se faptul că, în țara noastră, majoritatea foștilor deținuți aleg să meargă la muncă în străinătate, nu sunt interesați de servicii de consiliere psihologică sau nu au nivelul de educație necesar urmării unui curs de calificare. Reprezentanții din Crucea Roșie Oslo au menționat că, în programele lor, sunt incluși foștii deținuți care demonstrează un nivel crescut de motivație pentru schimbare încă din tipul întâlnirilor care au loc în penitenciar.
Pentru noi este important să lucrăm cu oameni care își doresc să colaboreze astfel încât să nu se întoarcă în închisoare. Altfel, munca noastră ar fi în gol. De aceea evaluăm încă de la începutul relației cu deținutul nivelul său de motivație pentru intrarea în programul nostru.
Această vizită face parte din proiectul „Schimb de experiență România – Norvegia pe tema copiilor cu părinți deținuți” implementat cu suportul financiar din partea Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro), program finanțat prin EEA Grants și administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.