10799408 868539179845153 98485184 n

 

Se estimează că în prezent în Europa sunt peste 2 milioane de copii cu unul sau ambii părinți în detenție, iar peste 28.000 dintre aceștia se află în România (1).

Detenția unui părinte are un impact negativ deosebit asupra copiilor, fiind asemănată, din perspectiva efectelor asupra dezvoltării, cu experiențe precum decesul unui membru apropiat al familie, divorțul sau violența în familie (2).

Actualele strategii ale Consiliului Europei și ale Uniunii Europene privind drepturile copilului recunosc în mod explicit faptul că copiii ai căror părinți sunt unul dintre cele mai vulnerabile și marginalizate grupuri de copii din societate, necesitând protecție împotriva excluziunii și discriminării (3)

Totuși, în majoritatea situațiilor copiii cu părinți deținuți nu sunt identificați și nu primesc sprijin din partea serviciilor sociale (4).

Considerăm că drepturile și interesul superior al acestor copii merită o atenție mult mai mare din partea factorilor de decizie și a societății în general. De aceea anul acesta Alternative Sociale se alătură organizațiilor membre ale Children of Prisoners Europe (din Belgia, Cehia, Elveția, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Scoția,Țările de Jos) care organizează evenimentul „Joc cu mama și tata”, în care legătura copil-părinte este sprijinită iar aceștia sunt aduși împreună pentru o zi de joacă, îmbrățișări și râsete.

Click pe imagine pentru mai multe detalii despre programul COPE

Proiectul „Joc cu mama și tata”

Alternative Sociale implementează în perioada 24 mai 2024- 23 februarie 2025 proiectul „Joc cu mama și tata”, o inițiativă a Children of Prisoners Europe care se desfășoară în 10 țări ale Uniunii Europene, alte țări membre UE, reprezentate în COPE urmând a se alătura inițiativei.

Alternative Sociale va utiliza subgrantul pentru a organiza o zi dedicată jocurilor (fotbal sau alte sporturi de echipă) cu participarea a 20 de copii și a părinților acestora aflați în închisoare. De asemenea, proiectul promovează și obiectivul COPE de a aduce în atenție situația copiilor cu părinți deținuți în rândul instituțiilor publice și a organizațiilor societății civile din domeniul protecției copilului, al justiției și al aplicării legii, al mass-media, publicului larg etc., reunindu-i sub același acoperiș pentru a crește gradul de conștientizare, a evidenția drepturile și nevoile copiilor și a coordona mai bine sprijinul integrat.

Referințe:

(1)&(2) www.childrenofprisoners.eu

(3) Comisia Europeană.(2021). Strategia UE privind drepturile copilului. Disponibil online: https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child/eu-strategy-rights-child-and-european-child-guarantee_en#documents; Consiliul Europei (2022). Strategia Consiliului Europei pentru drepturile copilului (2022 – 2027): Drepturile copiilor în acțiune: de la implementare continuă la inovare comună. Disponibil online: https://search.coe.int/cm/pages/result_details.aspx?objectid=0900001680a5a064

(4) Alternative Sociale.(2015).

Rămâneți aproape de noi pentru mai noutăți despre proiect pe alternativesociale.ro, dar și pe paginile noastre de Instagram, Facebook și X.