Într-o societate tot mai interconectată și expusă la riscuri de dezinformare, legislația joacă un rol vital în protejarea informațiilor veridice și a integrității publice. La nivelul țării noastre sunt necesare schimbări semnificative ale legislației existente pentru a produce schimbări cu impact în ceea ce privește combaterea dezinformării.

În cadrul proiectului „Fake News-Fake Reality: Reziliență socială prin gândifre critică” Asociația Alternative Sociale împreună cu partenerii săi, Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași, a organizat o serie de consultări cu privire la măsurile privind combaterea dezinformării ce pot fi transpuse în legislația națională.

Din aceste consultări au reieșit două direcţii ce ar trebui abordate de legislaţie astfel încât să fie posibilă combaterea fenomenului fake news, atât de prezent în toate mediile de comunicare.

Prima direcție, preventivă, ar fi cea a reglementării profesiei de jurnalist într-un mod suplu care să creeze conştiinţa unui grup profesional legitim şi responsabil sporind  coeziunea între aceştia.

A doua direcţie, corectivă şi coercitivă, este legată de instrumentele pe care legislaţia actuală le reglementează pentru neutralizarea sau, după caz, combaterea efectelor „fake news”.

Acestea au fost transpuse într-o propunere de lege ferenda pentru modificarea Codului de reglementare a conţinutului audiovizual.

Textul integral al propunerii legislative poate fi consultat pe site-ul asociației Alternative Sociale.

Proiectul „Fake News – Fake Reality: Reziliență socială prin gândire critică” este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Mai multe despre proiect – aici.

Proiect derulat de: