În lupta împotriva dezinformării în Europa de Est, extinderea rețelei de jurnaliști devine crucială pentru promovarea adevărului și consolidarea democrației. Prin colaborare și schimb constant de informații, acești jurnaliști devin mai eficienți în detectarea și contracararea dezinformării.

Extinderea rețelei de jurnaliști nu înseamnă doar creșterea numerică, ci și diversificarea abordărilor și competențelor. Astfel, jurnaliștii specializați în fact-checking, investigații și tehnologii digitale lucrează împreună pentru a dezvălui adevărul și a demonta manipulările media.

În cadrul proiectului „Fake News – Fake Reality” au fost implementate deja o serie de acțiuni ce sprijină extinderea rețelei de jurnaliști și specialiști implicați în combaterea dezinformării: crearea Coaliției CORECT, instruirea jurnaliștilor interesați să își dezvolte abilitățile de pre-bukning și de-bunking, dar și susținerea activității Veridica.ro, publicație online coordonată de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români.

Proiectul „Fake News – Fake Reality: Reziliență socială prin gândire critică” este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Mai multe despre proiect – aici.

Proiect derulat de: