swissro-centered-2-rgb

Dezinformarea îți influențează deciziile personale. Dezinformarea e și problema ta!

10799408 868539179845153 98485184 n
Citești cu interes știri care îți trezesc emoții profunde dar care nu prezintă puncte de vedere diverse sau sursele originale ale informațiilor transmise?
Simți nevoia să transmiți astfel de știri și altora, dar nu verifici dacă informațiile respective sunt adevărate?
Te simți demoralizat ca urmare a știrilor pe care le vizionezi sau citești?
 Și tu poți fi victimă a dezinformării!

Trăim într-o eră în care informațiile circulă foarte repede și le aflăm din diverse surse (telefon, televiziune, internet). Volumul de informații cu care intrăm în contact zilnic este atât de mare încât nu reușim de fiecare dată să le analizăm suficient de bine, ceea ce ne face vulnerabili în fața dezinformării.

Impactul dezinformării este unul major, studii recente arătând că dezinformarea afectează capacitatea fiecăruia dintre noi de a lua decizii cu privire la sănătate, carieră sau alegeri cu impact financiar. Totuși, a lăsa pe alții să decidă în locul tău este la fel de riscant.

Alegerea informațiilor veridice și a modului în care acestea vor fi utilizate trebuie să aparțină fiecaruia dintre noi. Abilitățile necesare vin o dată cu dezvoltarea gândirii critice, adică acea „gândire rezonabilă şi reflexivă centrată pe capacitatea de a decide ceea ce trebuie să crezi şi cum să acţionezi” (Robert H. Ennis, 1987).

În cele ce urmează îți prezentăm câteva aspecte pe care ai putea să le verifici referitor la informațiile primite, înainte de a lua decizii personale bazate pe acestea.

Verifică sursa

Asigură-te că sursa (publicația, site-ul, blog-ul) este de încredere și că are o reputație bună în domeniul respectiv (este recunoscută pentru obiectivitate, corectitudine). De asemenea, verifică dacă sursa este independentă și nu are un interes personal în subiectul discutat.
aută informații despre autor și verifică dacă acesta are experiență sau expertiză în domeniul respectiv. Aceste aspecte sunt mai importante decât popularitatea știrii (numărul de vizualizări, like-uri sau share-uri).

Verifică datele

Verifică dacă datele prezentate sunt corecte și actualizate. De asemenea, verifică dacă datele sunt susținute de surse credibile (studii, cercetări științifice, date oficiale de la instituții pentru care a avea o bună reputație este un lucru important). Nu uita! Există o mare diferență între opinie și date obiective!

Verifică contextul

Asigură-te că informațiile au legatură cu situația descrisă și că nu sunt scoase din context.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre dezinformare și știri false, poți accesa și următoarele resurse:

– Combaterea dezinformării online: 6 moduri în care puteți ajuta (Comisia Europeană) (https://romania.representation.ec.europa.eu/news/combaterea-dezinformarii-online-6-moduri-care-puteti-ajuta-2020-01-27_ro)
– Opt tipuri de Fake News (Factual.ro) (https://www.factual.ro/fake/)

 
Veridica.ro

Veridica.ro este un site specializat în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare administrat de Asociația Internațională a Jurnaliștilor Români AIJR. Prin publicarea de materiale jurnalistice Veridica.ro își propune să combată activ narațiunile care au drept scop dezinformarea în spațiul public românesc și european.

 

Alte site-uri dedicate combaterii știrilor false

România
– https://www.factual.ro/
– https://verificat.afp.com
– https://pressone.ro/categorie/dezinformarefake-news/
– https://www.antifake.ro/
– Observatorul Media Digital Bulgaro-Român BROD (https://brodhub.eu/ro/)
– https://romania.representation.ec.europa.eu/stiri-evenimente-si-resurse-pentru-presa/true-adevarul-gol-golut_ro

Republica Moldova
– https://stopfals.md

Campania „FAKE NEWS – FAKE REALITY: Reziliență socială prin gândire critică”

Știri despre proiectul „FAKE NEWS – FAKE REALITY: Reziliență socială prin gândire critică”

Proiect derulat de:
Proiectul este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.055,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro