160 de copii din 10 centre rezidențiale din județul Iași, identificați ca manifestând comportamente (pre)delincvente, participă în această perioadă la programul de management al furiei și dezvoltarea comportamentelor prosociale structurat pe 12 ședințe.

Săptămâna aceasta, 20 de copii cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani din Complexul de Servicii „Mihail Sadoveanu” și Complexul de Servicii Comunitare Bucium au participat la ultimele sesiuni din programul de management al furiei „Furia este doar o emoție! Exprim-o într-un mod sănătos!”, conceput de către specialiștii Alternative Sociale pentru lucrul cu copiii din centrele rezidențiale.

Copiii au participat cu entuziasm la activitățile programului, au învățat lucruri noi și folositoare pentru gestionarea propriilor emoții. Singurele probleme pe care le-am resimțit sunt pe de o parte legate de capacitatea copiilor de a menține atenția și pe de altă parte dificultățile de comunicare, însă pe parcursul întâlnirilor acești copii au fost deschiși la comunicare si am putut vedea spre final zâmbete pe chipurile lor. La ultima sesiune copiii si educatorul au menționat că le-au fost de folos informațiile pentru schimbarea atitudinii în relațiile cu ceilalți. Majoritatea beneficiarilor au susținut ca au reușit să își controleze mai bine reacțiile agresive și violente.

Gabriel Acasandrei

Formator și asistent social, Alternative Sociale

Cei 160 de copii au fost selectați cu sprijinul educatorilor și asistenților sociali din centrele rezidențiale, cunoscuți manifestând comportamente antisociale (violență verbală, fizică, absenteism, nerespectarea regulamentului intern). Fiecare grupă este alcătuită din 10 copii repartizați pe categorii de vârstă (10-13 ani / 14-18 ani). Programul de management este susținut de unul dintre educatorii centrului, în prezența unui co-facilitator al asociației Alternative Sociale, la fiecare sesiune.

Prin aplicarea acestui program în centrul în care lucrez, am început să cunosc mult mai bine copiii, am observat câteva îmbunătățiri la fete, și rezultatele continuă să apară. Cei 10 elevi au fost foarte curioși chiar de la prima întâlnire, au mai existat și momente tensionante când și-au dat seama de o anumită vină sau o cauză nerezolvată, însă spre finalul ședințelor, am văzut mai multă implicare și comunicare.

Teodora Bejan

Educator , Complexul de servicii «Mihail Sadoveanu», Pașcani

După cele 12 ședințe de lucru cu beneficiarii, programul de management al furiei va fi evaluat prin aplicarea unor chestionare inițiale și finale copiilor și prin organizarea unui focus grup cu specialiști participanți la cursul de formare.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Copiii din centrele rezidențiale: de la risc la oportunități prosociale” co-finanţat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.