În cadrul proiectului „Schimb de experiență România – Norvegia pe tema copiilor cu părinți deținuți” finanțat prin Fondul ONG în România, reprezentanții Alternative Sociale au fost primiți de Serviciul de Probațiune din Buskerud, Norvegia.
Acest serviciu este unul din puținele servicii de probațiune din Norvegia care monitorizează persoanele arestate la domiciliu prin intermediul dispozitivelor electronice. Doar șase servicii de probațiune din cele 44 birouri (18 birouri principale și 26 de filiale) implementează monitorizarea arestului la domiciliu, sentință care se acordă, la recomandarea serviciilor de corecție, doar persoanelor care au primit o condamnare de până la patru luni sau mai au de executat mai puțin de patru luni de închisoare necondiționată. Brățările electronice funcționează doar pe baza frecvențelor radio și nu au incorporat echipament GPS.
În cadrul Serviciului de Probațiune din Buskerud există un singur ofițer care se ocupă de monitorizarea electronică a persoanelor arestate la domiciliu, având în evidență până la 25 de cazuri pe lună.
În implementarea activităților de monitorizare, ofițerul de probațiune întocmește, împreună cu persoana arestată, un plan care vizează programul său zilnic (orele de muncă în folosul comunității și de serviciu). Săptămânal, persoanei arestate i se acordă două ore pentru cumpărături.
Un aspect care ne-a interesat a fost percepția copiilor despre arestul părintelui, în contextul în care, poate, le va fi dificil să înțeleagă de ce acesta nu mai poate însoți copilul la joacă. Ofițerul de probațiune a menționat că în situația în care persoana monitorizată are copii, există un protocol prin care i se recomandă să le spună acestora, într-un limbaj accesibil, despre sentința primită și limitările ei.
În cadrul vizitelor la domiciliu este obligatorie testarea privind consumul de alcool. Dacă sunt și copii de față, încerc să mă joc un pic cu copilul și-i spun, de exemplu, că poate să sufle și el în tubul alcool testului. De fiecare dată lucrul acesta li se pare distractiv. De fapt, cea mai dificilă parte a muncii mele este să conving părinții să le spună copiilor despre faptul că au făcut ceva rău și vor trebui să petreacă mai mult timp în casă.
Această vizită face parte din proiectul „Schimb de experiență România – Norvegia pe tema copiilor cu părinți deținuți” implementat cu suportul financiar din partea Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro), program finanțat prin EEA Grants și administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.