Fenomenul fake-news ca instrument de destabilizare a societăților democratice a luat amploare în ultimul an. Campaniile de dezinformare și manipulare s-au intensificat. Rețelele sociale, dar și unele mass-media, inclusiv din România, interesate mai mult de rating decât de a informa corect și obiectiv publicul, sunt principalele canale de propagare a mesajelor mincinoase și manipulatorii care vizează dezinformarea și bulversarea opiniei publice până în punctul în care să fie greu de distins adevărul.
Într-un asemenea context, jurnaliștii interesați să aprofundeze tehnicile de identificare și demontare a propagandei și manipulării prin fake news au putut participa la cursuri dedicate acestei teme organizate sub coordonarea Alianței Internaționale a Jurnaliștilor Români, împreună cu Asociația Alternative Sociale și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași. Formatorii, experți în domeniul jurnalismului și al combaterii dezinformării din România, Ucraina, Republica Moldova și Bulgaria au explicat, pe baza unor exemple concrete, modul în care funcționează campaniile de dezinformare, narațiunile propagate în țările din Europa de Est, dar și impactul pe care îl are dezinformarea asupra respectării drepturilor omului, însușirii sau punerii în practică a valorilor democratice.
Un număr de 27 de jurnaliști au participat la întâlnirile organizate în cadrul proiectului „Fake News- Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică”.
Proiect derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
Mai multe despre proiect – aici.
Proiect derulat de: