Peste 100 de elevi de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” și de la Școala Gimnazială „Alecu Russo” din Iași au devenit mai puternici, mai responsabili, mai darnici, mai sociabili și mai sârguincioși la școală ca urmare a participării la cele peste 130 de activități organizate de specialiștii și voluntarii Alternative Sociale în cele două școli în perioada septembrie 2014- iulie 2015.

La aceste activități au participat copii singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate și copii remigranți , aflați în risc de a dezvolta anumite probleme psihologice, sociale și educaționale. Prin intermediul acestor activități recreative, copii au fost ajutați să-și dezvolte abilitățile de viață independentă, socializare și să-și îmbunătățească rezultatele școlare.

„Comportamentul lui Cezar s-a schimbat enorm. E mult mai atent, mai responsabil. Îmi atrage atenția atunci când greșesc. Nu mai este egoist. Îi place să dăruiască. Sunt foarte fericită să observ impactul pozitiv pe care l-au avut asupra fiului meu activitățile desfășurate în acest centru. Doamna învățătoare l-a lăudat și a spus că este mult mai cuminte și mai implicat la teme” a declarat dna Iareș Manuela, mama lui Cezar, elev în clasa I la Scoala Gimnazială „Ion Simionescu”.

Părinții și persoanele de îngrijire au declarat că aceste activități au produs o schimbare majoră în comportamentului copiilor lor.

„Pentru că părinții lui sunt plecați, el tot timpul a fost un copil cu probleme. Însă, după aceste activități nepotul meu este de nerecunoscut. Nu mai stă nonstop pe telefon și la calculator, nu mai vorbește urât, a devenit mult mai cuminte, mai vesel și mai respectuos, nu mai zic de rezultatele școlare care sunt mai bune acum”, a mărturisit Tabăra Gheorghe, bunicul lui Matei, elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Alecu Russo”.

Cele două școli s-au implicat activ pentru a crea un mecanism de identificare și referire către specialiștii Alternative Sociale a copiilor care aveau nevoie de sprijin pentru a depăși situațiile de criză în care se aflau.

„Progresele copiilor dumneavoastră care au venit la acest centru sunt evidente și consistente. Ei au învățat aici să socializeze, au căpătat o stima de sine accentuată. Dacă până a veni aici ei se simțeau un pic defavorizați din cauza faptului că sunt lipsiți de prezența părinților, acum ei constată ca fac parte dintr-un grup de privilegiați, care primesc ceva, primesc activități care le formează personalitatea și o sa-i ajute în viitor. Ne bucurăm că suntem una din cele două școli care beneficiază de acest proiect. Și ne-am dori să continuăm aceste activități frumoase”, a declarat dna Nicoleta Prepeliță, director adjunct la Școala Gimnazială „Ion Simionescu”.

Copiii au fost încântați să învețe lucruri noi despre managementul timpului și al banilor, reguli de conviețuire socială, autocunoaștere și relația cu părinții.

„Acum știu mai bine să-mi organizez timpul, cum să-mi canalizez energia pe lucrurile cu adevărat importante și să respect regulile de grup. Chiar am dobândit mai multă încredere în mine”, a afirmat Viviana Velea , eleva în clasa a V-a la Școala Gimnazială Alecu Russo.

Aceste activități au fost organizate în cadrul proiectului „Familia în mișcare: protejarea drepturilor familiei transnaționale în Europa – România”, finanțat de Fundazione L’Albero della Vita ONLUS.

{module foto centru de tineret fadv aug 2015}