În luna mai 2017 Alternative Sociale împlinește 20 de ani de activitate. Marcăm acest moment printr-o scurtă recapitulare – 20 de știri despre 20 de ani de inovație socială – prilej de bucurie, de nostalgie și de mândrie pentru lucruri bine făcute, și nu în ultimul rând – de angajament pentru viitor.

20 de ani de AAS – 20 de voluntariat

Voluntariatul este unul din cele 10 principii care ghidează activitatea Alternative Sociale. Primul an de activitate al asociației s-a derulat în regim de voluntariat, colegii de atunci lucrând în Penitenciarul Iași cu minori, pentru reintegrarea în comunitate a acestora. În 20 de ani de activitate, peste 230 de voluntari au susținut proiectele asociației și au beneficiat de sprijinul nostru pentru dezvoltarea lor profesională.

De ce ne place nouă voluntariatul?

Pentru că ajută! Ajută oamenii cu care lucrăm, contribuie la implementarea proiectelor asociației și se reflectă în beneficiile comunitare aduse de eforturile organizației. De la individ până la comunitate, voluntariatul este un spirit de a face lucrurile, o abordare care motivează, inspiră și aduce plus valoare pentru toate părțile implicate. Acesta este cel mai important lucru pentru ca voluntariatul să “funcționeze” – alinierea motivației personale cu interesul instituțional și nevoile comunitare. Noi credem în voluntariat pentru că ne place, stim că funcționează și ne dorim să promovăm spiritual civic și deschiderea către nevoile din jurul nostru: sociale, de mediu, civice, umanitare și multe altele.

Ce fac voluntarii la Alternative Sociale?

Proiectele Alternative Sociale se bazează pe implicarea și contribuția voluntarilor. Înțelegem importanța lor și ne dorim o relație win-win cu colegii nostri voluntari. Pentru noi e important ca ei să fie curioși, deschiși și dornici de a se implica. Ajută dacă cred în ceea ce fac și se simt cât mai bine posibil facând voluntariat. Pe urmă, abilitățile necesare se dezvoltă pe un astfel de teren propice. În general vorbim despre asertivitate, lucru în echipa, comunicare și inițiativă, creativitate etc.

Lucram foarte mult cu tineri iar voluntarii nostri sunt în majoritate studenți. După o instruire inițială absolut necesară, implicăm voluntarii în proiecte de prevenire, informare, tutoring și consiliere, afterschool și, bineînteles, organizarea și derularea acestor activități cu specific social sau educațional. Cu sprijinul voluntarilor am prevenit traficul de persoane și delincvența juvenilă, am făcut peer-education pentru combaterea exploatării prin muncă a copiilor, am asistat copii cu părinți plecați la muncă în străinătate sau cu un părinte în detenție, am derulat numeroase campanii de informare și conștientizare.

De ce să vrei să fii voluntar?

Pentru că ajută! Te ajută pe tine ca individ, cetățean și viitor angajat. Să le luăm pe rând.

  1. Dezvoltarea personală și învățarea pe tot parcursul vieții sunt zeitgeist-ul lumii în care trăim. Voluntariatul ajută un copil, un adolescent, un tânăr și nu numai să-și dezvolte stima de sine, abilitățile sociale și inteligența emoțională.
  2. Experiența de voluntar te pune față în față cu rolul tău de cetățean. Te dezvolți social și contribui la binele comun, atunci când te implici și ești responsabil pentru o activitate care răspunde nevoilor comunității în care trăiești. Unul din cele mai profunde beneficii pentru voluntar este legatura umană creată cu ceilalți și implinire pe care ți-o aduce un bine făcut celuilalt, în mod altruist.
  3. Legea Voluntariatul permite recunoașterea ca experiență de muncă a activității de voluntariat. Mulți studenți înțeleg nevoia de a avea experiențe practice, care să completeze informațiilor de la cursuri și seminarii. Unul din cele mai accesibile moduri de a avea astfel de experiențe este voluntariatul. De la abilități soft și până la “furatul” meseriei, beneficiile de dezvoltare professională oferite de voluntariat sunt limitate doar de disponibilitatea de a învăța. Înțelegerea și asumarea rolurilor în echipă, accesul la expertiza profesioniștilor, exersarea abilităților de comunicare și a rolului de viitor profesionist sunt doar câteva exemple.
Credem că fiecare cauză își are voluntarii săi. Ține doar de tine să îți găsesți cauza în care crezi și să îți oferi posibilitatea de a contribui la ceva și dezvolta frumos ca individ, cetățean și viitor profesionist.

Video „De ce să fii voluntar?” – Alexandra Huștiuc, voluntar AAS