„Ion este un fost deţinut care se întoarce în comunitate. Încearcă să îşi întreţină familia dar nu îşi găseşte de muncă, situaţia în familie devine tot mai tensionată, este acuzat de o nouă spargere și recidivează”. Acesta este subiectul piesei de teatru-forum realizată de o echipă de voluntari ai Asociaţiei Alternative Sociale pe tema dificultăților întâmpinate de fo­știi deținuți în procesul de reintegrare în comunitate.

Mesajul acestei activităţi de conștientizare și sensibilizare este că suportul comunitar şi familial este important pentru foştii deţinuţi. Membrii comunităţii au un rol în schimbarea percepţiei persoanelor care au fost în detenţie.  “Dumneavoastră l-ați angaja pe Ionuţ ca paznic la şcoală dacă aţi fi director!? L-ați angaja pe şantier dacă aţi avea o firmă de construcţii?”

190 de cadre didactice din 7 comunități ale județului Iași (Lungani, Târgu-Frumos, Dolheşti, Răducăneni, Iaşi, Podu Iloaiei, Grajduri) au participat în perioada martie-mai 2016 la reprezentaţia de teatru şi la forumul de după, privind reintegrarea în comunitate, prejudecăţi, atitudini discriminatorii, alternative de comportament şi dezbaterea soluţiilor propuse. Profesorii au intervenit în piesă, au înlocuit personaje şi au schimbat prin acţiunile lor finalitatea piesei – “o repetiţie pentru viaţă” cum a spus Augusto Boal, inventatorul teatrului forum.

Aceste activități fac parte din proiectul cu titlul „Colaborarea previne discriminarea”, finanțat în cadrul apelului „COERENT” din cadrul Programului RO10 „Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale” coordonat de Penitenciarul Iași în parteneriat cu Alternative Sociale și InterCultural Iceland.