În perioada 1 septembrie 2014 – 31 august 2015, Asociația Alternative Sociale implementează proiectul „”Familia în mișcare: protejarea drepturilor familiei transnaționale în Europa – ROMÂNIA”, care se adresează copiilor remigranţi şi copiilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

 

copil-migratie-5x3

Proiectul are ca scop facilitarea reintegrării sociale, educaționale şi culturale a copiilor remigranți și oferirea de servicii de suport copiilor rămași singuri acasă. Proiectul prevede crearea a două Centre de Tineret în școlile „Ion Simionescu” și “Alecu Russo” din Iași. În cadrul acestora, specialiștii Alternative Sociale vor oferi sprijin pentru 80 de copii afectați de migrație și vor desfășura 120 de activităţi pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă, socializare şi creşterea performanţelor şcolare a acestora. Copiii remigranţi care se confruntă cu dificultăţi materiale sau tulburări din sfera prosocială vor beneficia de servicii de consiliere psihologică și suport material (rechizite, haine, alimente, medicamente, etc.) pentru a depăşi situaţia de risc în care se află. Totodată, familiile sau persoanele de îngrijire a copiilor remigranți vor fi consiliate pentru a sprijini reintegrarea copiilor în mediul lor social.

„Acest proiect reprezintă o continuare a preocupării Alternative Sociale pentru sprijinirea copiilor afectați de migrație. Pentru prima oara în Europa, Alternative Sociale a semnalat în 2005 fenomenul copiilor rămași singuri acasă ca urmare plecării părinților la muncă în străinătate, iar în 2012 – fenomenul remigrației copiilor români.

În toți acești ani, Alternative Sociale a oferit servicii de asistență psihosocială acestor copii, ajutându-i să depășească momentele de criză”, a declarat Cătălin Luca, director executiv.

In perioada mai 2013 – iulie 2014, specialiștii și voluntarii Alternative Sociale au desfășurat 218 activități la care au participat 791 de elevi, dintre care 240 de copii singuri acasă și copii remigranți, aflați în risc semnificativ de a dezvolta tulburari specifice din sfera prosocială. Acești copii au fost ajutați să-și dezvolte abilitățile de viață, socializare și să-și crească performanțele școlare. Unii dintre ei au primit sprijin material pentru depășirea situației de criză și vulnerabilitate în care se aflau.

 

Proiectul este finanțat de Fondazione L’Albero della Vita ONLUS.